help_outline Skip to main content
Mailing List Widget
Mailing List Widget
Login / Profile
Login / Profile
HomeEventsDay One: Annual Justice and Treatment Partnerships Conference

Events - Event View

This is the "Event Detail" view, showing all available information for this event. If the event has passed, click the "Event Report" button to read a report and view photos that were uploaded.

Day One: Annual Justice and Treatment Partnerships Conference

Annual Justice and Treatment Partnership Conference

Program Chair

Justice Kofi N. Barnes

Host

Erin Smith

Day One - December 7, 2021

9:00 am Eastern to 4:00 pm Eastern 

REGISTER FOR DAY 1: TUESDAY, DECEMBER 7, 2021

DAY 1 TOPICS:

 

Overview of the Day                                                                        

9:00 am – 9:15 am (15 minutes)

A Road Paved with Good Intentions” - from People Places and Things

Narrator: Justice Barnes

 

Impacts of Homelessness and Poverty                                                    

9:15 am – 9:55 am (40 minutes)       

Homelessness and poverty are common features of populations impacted by the intersection of Justice and Treatment. The criminogenic and other deleterious impacts of these circumstances and some strategies aimed at reducing these impacts are discussed.

Speaker: Professor Stephen Gaetz

 

Restorative Justice Approaches                                                               

9:55 am – 10:35 am (40minutes)

What is a Restorative Justice approach? Experienced practitioners discuss the rationale behind Restorative Justice programs, some program examples, limitations, advantages, challenges, successes, and other outcomes.

Speaker: Dr. Brenda Morrison

 

Justice and Treatment Partnerships targeting young Persons 

10.35 am-11:15 am (40 minutes)

Youth Community Court and Community Justice Centers are examples of Justice and Treatment partnerships targeting youth. An experienced practitioner discusses the how, the why and the impacts of these programs

Speakers: Miriam Henry, Mike Brooks

 

Health Break                                                                                                 

11:15 -11:20

 

Optimal and sub optimal states of Mental Health

 11:20 am – 12:20 pm (60 minutes)

Some of the intricacies of mental health are discussed. The pandemic has revealed the importance of optimal mental health. A suboptimal mental health can have deleterious impact on a personal and societal level and is often a precursor for criminal and other anti-social behavior.

Speaker: Dr Kiran Patel

 

Lunch

12:20 pm-1:20 pm (60 minutes)

 

Adopting a trauma informed approach in and out of the Courtroom

1:20 pm – 2:30 pm (70 minutes)

Learn about trauma, why understanding its impacts is important and some strategies to achieve optimal outcomes in and out of the courtroom.

Speakers: Lisa Callahan, Robin Cuff, Justice Barnes

 

 

Health Break

2.30pm – 2.45pm (15 minutes)

 

The Opioid crisis – implications for the Criminal Justice System, Law Enforcement and Treatment

2:45 pm – 3:45 pm (60 minutes)

Substance abuse, addiction and the Opioid Crisis will be described. Impacts of the Opioid Crisis on the Criminal Justice System and Law Enforcement are discussed. Treatment strategies for addressing the opioid crises are discussed and explained.

Moderator: Mary Pagani

Speakers: Haley Hrymak, Allie Hunter, Dr Ali Damji

 

Conclusion of Day 1 and Preview of Day 2

3:45 pm – 4:00pm

 

When:
Tuesday, December 7, 2021, 9:30 AM until 4:30 PM
Where:


Canada
Additional Info:
Category:
Conference
Registration is required
Payment In Full In Advance Only
No Fee
No Fee
No Fee