ANNUAL JUSTICE AND TREATMENT PARTNERSHIPS
WHERE JUSTICE AND TREATMENT INTERSECT
DAY 3: DECEMBER 9, 2021
9.00 am Eastern-4.30pm Eastern (All times are Eastern)
REGISTER FOR DAY 3: THURSDAY, DECEMBER 9, 2021
Introduction to trauma in the indigenous community: a personal story
9:00 am – 9:30 am (30 minutes)
Speaker: Justice André Chamberlain
Fetal Alcohol Syndrome – Cause, impacts and treatment strategies.
9:30 am – 10:45 am (75 minutes)
Fetal Alcohol Syndrome is explained. Societal and criminal behavior impacts are described. Strategies to reduce the deleterious impacts of Fetal Alcohol Syndrome are identified.
Speakers: Judge Mary Kate Harvie, Tannis Toothill,
10:45am -11:00 am Eastern
Comprehensive Case Management, Services and Supports for Participants
11:00 am – 12:00pm (60 minutes)
Persons who fall within the Justice and Treatment space typically have a myriad of deleterious conditions which act as precursors to anti-social and criminal behavior. In many instances, this circumstance, necessitates the utilization of multidisciplinary and multisystemic collaborative approaches. Therefore, effective case management strategies and supports for program participants is indispensable. Experienced practitioners will describe components of these case management and support strategies in their type of Justice and Treatment partnership.
Moderator: Elisa Rubini
Speakers: Grace Froese, Rudy Rivera, Valerie Cochrane
12:00 pm – 1:00 pm (60 minutes)
Building Cultural Competency in Treatment/Therapeutic Courts
1:00 pm – 1:40 pm (40 minutes)
An important component of ensuring equal access for all eligible persons, is to ensure that the program’s participant composition and program delivery, reflects the demographics of the community it serves. An experienced practitioner explains the importance of cultural competency in optimising successful outcomes and identifies some strategies to build such competencies
Speaker: Terrence Walton
Indigenous Courts, the why, the how and the impacts
1:40 pm –2:40pm (60 minutes)
Indigenous courts consider the unique systemic and individual factors that contribute to an Indigenous person’s criminal behaviour. These courts seek to address the root causes of criminal behavior and adopt practices, processes and produce outcomes informed by Indigenous understandings of justice. Expert practitioners discuss the rationale, practices, and outcomes of Indigenous courts.
Speaker: Justice André Chamberlain, Judge Karen Crowshoe, Ronda Dalshaug
2:40 pm -2:50pm
Where Justice and Treatment Intersect – Common Themes and Practices
2:50pm-4:50pm 120 minutes
A judicial panel discusses some common themes and best practice standards common to programs which seek to eradicate or reduce the harm caused by the deleterious impacts from places where justice and treatment intersect.
Moderator: Justice Kofi Barnes
Speakers: Judge Donna Groves, Chief Judge Pamela Williams, Justice Heather Perkins McVey, Justice M Hinds, Justice H. Pringle, Judge James Bahen, Justice Marjoh Argo, Judge Michelle Doyle
Preview of Day 4
Preview of Day 4